ZÖLDRE-GENERÁCIÓ - DON'T HEAT AND FEED CLIMATE BEMUTATÁSA

A projekt célja

A projekt általános célja az izlandi és magyar szervezetek közötti együttműködés erősítése mellett a helyi tapasztalatok cseréje a klíma változás elleni küzdelemben. A projektben négyféle akciót valósítottunk meg. Az izlandi és magyar szervezetek közötti kapcsolat fejlesztése érdekében akcióink széles körben fedik le a célcsoportokat: tanulók, szakemberek, lakosság. Az Izlandon megvalósuló akció résztvevője 14 fő magyar, és 20 fő izlandi szakmai megvalósító.

A projekt keretében megvalósult akciók

1.Workshopok szervezése (IS), 2 db

1.1.Workshop a Reykjavíki Sigillum University of Island a geotermikus energia technológiai tapasztalatairól

 

Jelenleg hét felsőoktatási intézmény működik a gejzírek és fehér éjszakák országában. Ezek között a legöregebb és legnagyobb az 1911-ben alapított Izlandi Egyetem. Ebben az intézményben indul a legtöbb alap- és felsőfokú (BA és MA) képzés. Az 1998 óta működő Reykjavík Egyetem jogi, vállalkozói, informatikai, mérnöki és sportképzéseket biztosító magánegyetem. Mindkét intézmény a fővárosban, Reykjavíkban található, és itt tanul az izlandi felsőoktatásban részt vevő hallgatók 80 %-ka. Gudmundur Valur Oddsson, az Ipari Mérnöki Kar, Gépészmérnöki és Számítástudományi Kar docense tájékoztatott bennünket az izlandi geotermikus energia felhasználásról és az ország jövőbeni terveiről.

A hagyományos vulkáni termál kutaknál sokkal több energia nyerhető Izland jelenleg a világ egyetlen olyan országa, amely energiagazdálkodását kizárólag megújuló forrásokra támaszkodva oldja meg. Most mélységi rekordot döntöttek: 4659 méterrel fúrtak a felszín alá geotermikus energiáért a Thor-program keretében. A 4600 méteres mélységet már januárban elérték a mélyfúró mérnökök. Ám csak most tartanak ott, hogy egy közelmúltban kifejlesztett megoldást tökéletesítve és rendszerbe állítva, villamos energia termelésre fogják a rekordmélységben található szuperkritikus vizet.

 

1.2.Workshop, találkozás az Izlandi -Magyar Kulturális Társasággal, tapasztalatcsere a helyi szelektív hulladékgyűjtésről.

 

 

Egy nagyon kellemes estét töltöttünk el az Izlandi Magyar Kulturális Társasággal. Fő célunk a kapcsolatteremtés és a jövőbeni további kapcsolatfejlesztés izlandi ismerősökkel, barátokkal, az Izlandon élő magyarokkal. Az efféle kapcsolat egyik fő jellemzője, hogy a családi, baráti, munkahelyi kapcsolatok mintegy multiplikátorként bővítik az ismeretségi hálót. Erre legjobb példa, ha egy kötetlen beszélgetéskor kiderül kinek mi az érdeklődési területe és egy telefonon egyeztetett időpontban máris látogatást lehet tenni egy intézményben, gyárban, üzemben. A nagy távolságról még a XXI. századi technikával is több hetes munkával lehet elérni azt, ami ott helyben pár perc alatt megoldódik.

2.Figyelemfelkeltő akciók, 5 db

2.1.Rajzpályázat magyar és izlandi gyerekeknek (HU és IS)

„Ezt tettem a nyáron a környezetemért” címmel kiállítás szervezése (Reykjavík Harpa )

2.2.Közös weboldal létrehozása , üzemeltetése (HU és IS)

zoldregeneracio.besenyszogert.hu

2.3.Sajtótájékoztató a projektről és fotókiállítás a Szolnok Megyei Könyvtárban (HU)

A nyilvánosság biztosítása érdekében sajtójékoztatót tartottunk egy fotókiállítással egybekötve, ahol Berényi Anikó képei voltak láthatók 2 héten át.

2.4.Workshop a szolnoki Campuson – A projekt bemutatása

 

A szolnoki Campuson Dr. Danyi-Boll Anikó, adjunktus tartott előadást és workshopot az izlandi útról 2018. ápr. 19-én. az Egyetem hallgatói és tanárainak.

 

2.5.Projektzáró rendezvény a besenyszögi Vehiculum- Házban

 

Projektzáró rendezvény került megvalósításra sajtó tájékoztatóval egybekötve a szolnoki Verseghy Ferenc könyvtárban, mely az interneten és a városban meghirdetésre került. Az izlandi úti beszámolót egy Fotókiállítás színesítette, mely 2018.ápr.16-30.-ig került bemutatásra.

 

3.Közösen megvalósuló akciók – Tanulmányutak, 3 db, melyeket a részletes programnál mutatunk be.

3.1.Hveragerði Geotermálpark

3.2.Svartsengeni Geotermikus Erőmű

3.3.A Grundarfjörður Fjölbrautaskóli Snæfellinga iskola és a Town Grundarfjörður Iceland Government látogatása

 

4.Egyéb találkozók szervezése (IS), 1 db

4.1.Izlandi Iparkamarával (Iceland Chamber of Commerce) találkozás tapasztalat szerzés céljából. A közös cél közelebb hozza alapítványunkat az izlandi szervezetekkel (IMKT, NGO, iskola, egyetem, kórus.) Figyelemfelkeltő akcióink segíthetnek a vidéki lakosság szemléletformálásában, a klímaváltozás, a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Az izlandi utunk során lehetőségünk volt kapcsolatot teremteni az izlandi kamarával, beszéltünk a helyi önkormányzat marketing csoportjával. Beszélgetésünk nem csak egyszerű kapcsolatfelvétel volt, hanem már konkrét eseményt is terveztünk, megszerveztünk és meg is valósítottunk. 2018.május 4-én került megrendezésre Reykjavikban a Schumann Day Party, ahol Magyarországot képviselve egy standon magyar termékeket mutattunk be és a kulturális programot is színesítettük egy néptáncos profi pár fellépésével, mindezt projekten kívül.

A Magyarországon megvalósuló akciók részletes bemutatása:

2018.03.23. (péntek)

Utazás Budapestről a Wizz Air menetrend szerinti járatával Izlandra.

 

2018.03.24. (szombat)

Egész nap Hveragerði és környéke

Látogatás a Hellisheiði Power Stationbe (geotermikus erőmű), itt a The geothermal energy exhibition kiállítás megtekintése.

Izland egyrészt a tűzhányók, másrészt a jég földje. Az Észak-Atlanti-óceánközépi-hátság távolodó lemezszegélyeihez kötődő tűzhányó-tevékenység során elsősorban bazalt tör a felszínre. E hátságrendszer tengerszint felé emelkedő részeként a szigeten terjedelmes pajzsvulkánok (pl. a 10 kilométeres alapátmérőjű, 7– 8°-os lejtőszögű Skjaldbreidur [1060 méter]), hasadékvulkánok (pl. a 25 kilométer hosszú repedés éltette Laki), rétegtűzhányók (pl. Izland legmagasabb hegye, egyúttal Európa harmadik legmagasabb tűzhányója, a 2119 méter magas Hvannadalsnúkur sziklacsúcsában tetőző Öræfajökull), táblahegyek (pl. az 1682 méter magas Herdubreid) egyaránt előfordulnak.

Az akkréciós lemezszegélyek töréseihez kapcsolódó kráterekből, kürtősorokból, illetve hasadékokból felszínre ömlő bazaltos kőzetolvadék változatos szerkezetű, fonatos, rögös lávamezőkben dermedt meg. Ám érdekes színezőelemként a Myrdalsjökulltól északra riolitos lávanyelvek is kialakultak.

A képek a Hellisheiði Power Stationból származnak, ahol elmagyarázták a geotermikus energiák keletkezését és felhasználását. Mint az az utolsó képen látszik, Magyarország is hasonló adottságokkal rendelkezik a kontinensek mozgásából adódóan.

A vulkánosság kísérőjelenségei az Izlandon „munkára fogott” hévforrások és a gejzírek. (A földhő jóvoltából Izland évente több mint 100 ezer tonna kőolaj behozatalát spórolja meg!) Izlandot a gejzírek földjeként hirdetik az utazási irodák. Az aktív gejzírek száma valójában alacsony, az utóbbi évtizedekben a Strokkur volt az egyetlen, megbízhatóan működő időszakos hévízforrás. 15 méter magas, néhány percenként kilövellő kitörési oszlopának szomszédságában a Gejzír (a jelenség névadója) található. A nagy Gejzír aktivitása az 1930-as évek után megszűnt, azonban időnként mégis sikerült – a természetvédők tiltakozása ellenére – kitörésre ösztökélni: az izlandi nemzeti ünnepen nagy mennyiségű szappanos víz beöntésével bírták működésre. A végén aztán a természet döntött: az utóbbi években lezajlott lemezelmozdulások, kisebb földrengések hatására újra működésbe lépett a Gejzír.

 

Banánültetvény megtekintése Hveragerðiben, ahol geotermikus energia segítségével, banánt, kávét termesztenek.

Az üvegházak Hveragerði Reykir körzetében vannak a Reykir Campus területén.

A helyi egyetem évtizedek óta kísérletezik mindenféle trópusi növény termesztésével. Banán, mandarin, kávé, kaktuszfélék is találhatók az üvegházakban. Meglátogattuk a kertészeti egyetem üvegházait is.

A teljes egészében geotermikus energiával működtetett üvegházakban minden növény termesztését kipróbálják, kisebb-nagyobb sikerrel. Megkóstoltunk ott termesztett paradicsomot. A napsütötte helyen érlelődött paradicsom íze sokkal finomabb, de mégis jobb volt, mint a nálunk télen kapható holland paradicsom íze.

Az ország paradicsomigényének 85%-át látják el saját termesztésből, de mióta a turisták megjelentek, azóta ez lecsökkent 65%-ra.

 

2018.03.25. (vasárnap)

Délkelet-Izland

Rövid megálló a Miðlína-hídnál, a „Szerencsés Leif” (más néven Miðlína) hídat, ez a híd ível át a Grindavík melletti Alfagjá hasadékvölgy felett.

Ezen a helyen találkozik az eurázsiai és az észak-amerikai kontinentális lemez, pontosabban itt válnak szét. A hidat 2002-ben adták át, majd Leif Eriksson izlandi felfedező tiszteletére nevezték el, aki Európából 500 évvel korábban jutott el Amerikába, mint Kolumbusz Kristóf. Az egyik parton Amerika, a másik parton Eurázsia. A híd pont útba esik.

 

2018.03.26. (hétfő)

Reykjavík

 

Látogatás a Reykjavíki Egyetem Geotermikus Energia Tanszékére (geotermikus energia tanszék munkájának megismerése)

Találkozás az Izlandi – Magyar Kulturális Társasággal

Grundarfjörður Fjölbrautaskóli Snæfellinga iskola és a Town Grundarfjörður Iceland Government látogatása

 

2018.03.27. (kedd)

Reykjavík

Sikerült egy programban nem szereplő, de a helyi tartózkodásunkkor adódó lehetőség kihasználásával egy hulladék feldolgozó üzemet meglátogatnunk.

A hulladékgazdálkodás és kezelés kapcsán azt tapasztaltuk, hogy az újra felhasználás és a hulladékkezelés területén az izlandiaknak ezen a területen mi tudnunk segítséget nyújtani, talán azért is, mert a lakossági számból adódóan nincs annyi hulladékuk. De pl. a szennyvízfeldolgozásban több gyakorlati példával tudnánk őket segíteni.

 

 

Összefoglalás

Az EGT és Norvég Alapok egy sajátos konstrukciója, a Kétoldalú Kapcsolatok Nemzeti Alapja (KKNA) keretében a KKNA átfogó célkitűzése a kétoldalú kapcsolatok erősítése a donor országok – Norvégia, Izland, Lichtenstein – és Magyarország között. Célja az együttműködések megalapozása vagy erősítése mind intézményi, mind egyéni szinten, hosszabb távú, illetve alkalmi partnerségek kialakításával. A tapasztalatok, a szaktudás és a technológiák megosztásával a kétoldalú együttműködések jelentős kihívások megoldásához járulhatnak hozzá. „Klímaváltozás elleni küzdelem” – Együttműködés ösztönzése a donor országok és Magyarország között a környezetvédelem területén. Ennek keretében a projekt célja a tudatosság és a társadalmi felelősségérzet erősítése a környezetvédelem vonatkozásában, a lakosság klímaváltozásra vonatkozó tudatosságának fejlesztése, a klímaváltozás lassítására vonatkozó, és az alkalmazkodás terén szerzett tapasztalatok cseréje.

Izland maga egy vulkanikus sziget, hatalmas geotermikus mezőkkel, melyek remek energiaforrásnak és kedvelt turisztikai célpontnak bizonyultak.

A magyar kormány még 2010-ben megtárgyalta és jóváhagyta Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervét. A cselekvési terv legfontosabb feladata azoknak az alapelveknek, cselekvési irányoknak és intézkedéseknek a kijelölése, amelyekkel teljesíthető az Európai Unió által Magyarország számára előírt - megújuló energiaforrások felhasználására vonatkozó 2020-ra érvényes - 13 százalékos célérték. Ugyanakkor a cselekvési tervben a kormány olyan intézkedések foganatosítását vázolja fel, amelyek az Unió által megjelölt célértéknél ambiciózusabb megújuló részarány - 14,65 százalék - elérését is lehetővé teszik. A vállalások mértékének tekintetében ezzel a célértékkel Magyarország a tagállamok rangsorában az utolsó helyek egyikéről a középmezőny alsó részébe lép elő.

A távhőtermelésre használt energiahordozók mindössze 0,5 százaléka (283 TJ) volt geotermikus energia 2012-ben. Ezen kívül hazánk még évi kb. 250 TJ geotermikus energiát használ a nem szolgáltatásszerű távhőellátásban.

Az Európai Unió 2020-as klíma- és energiapolitikai célkitűzéseihez kapcsolódó magyar vállalások egyike a megújuló energiaforrások részarányának a bruttó végső energiafelhasználás arányában 14,65 %-ra növelése.

A projekt általános célja az izlandi és magyar szervezetek közötti együttműködés erősítése mellett a helyi tapasztalatok cseréje a klíma változás elleni küzdelemben. A projektben négyféle akciót valósítottunk meg. Workshopokat szerveztünk az reykjaviki Egyetemmel, az Izlandi-Magyar Kulturális Társasággal, egy reykjaviki iskolával. Sok tapasztalatot gyűjtöttünk a geotermikus energia felhasználása kapcsán Erőmű és Hulladék feldolgozó Telep látogatásával. Az izlandi és magyar szervezetek közötti kapcsolat fejlesztése érdekében akcióink széles körben fedik le a célcsoportokat: tanulók, szakemberek, lakosság. Az Izlandon megvalósuló akció résztvevője 14 fő magyar, és 20 fő izlandi szakmai megvalósító.

Több éves előzetes kutató munka és folyamatos ápolása a kapcsolatoknak meghozta a gyümölcsét és reméljük, még hosszú éveken át fejleszthetjük, bővíthetjük a kapcsolati hálónkat, közben nagyon sok jó tapasztalat és gyakorlat cseréjével.