A PÁLYÁZÓ, BESENYSZÖG TELEPÜLÉS BEMUTÁSA - A PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI HELYSZÍNE

 

Besenyszög, Jász-Nagykun-Szolnok megye szívében, a Szolnoki járás északkeleti részén helyezkedik el. A Tisza és a Zagyva szögében elterülő település szomszédsága, hatalmas határai (13 808 ha) révén két további járásra, összesen tizenegy településre, köztük Szolnokra is kiterjed. Mezővárosias, terebélyes területe miatt, több kisebb külterületi lakott helyet is magában foglal, a legközelebbi belterületek pedig légvonalban is 8-10 km-re találhatók. A Besenyszöghöz legközelebb eső város – Szolnok – 35 perc alatt érhető el a 3225-ös számú összekötő úton.

A település demográfiai jellemzői

Besenyszög lakosainak száma: 3.441 fő. A népesség száma az 1870-es évektől kezdődően a 20. század első feléig nagy ütemben növekedett. Kiemelendő, hogy a lakosságszám a csúcspontot 1949-ben érte el 4712 fővel. Ezután évente a hazai községi demográfiai folyamatoknak megfelelően szinte egyenletes ütemben fogy a lélekszám.

Mint azt az alább látható 1. ábra is mutatja, Besenyszög, Szolnok közelében kiváló lehetőségekkel rendelkezik a geotermikus energia felhasználására.

1. ábra: A kiépített távhőrendszerrel rendelkező települések besorolása geotermikus adottságaik szerint